COVİD-19 ile mücadele kapsamında toplumun her kesiminde yürütülen mücadelede rolü olan sağlık bilim kurulunun çalışmalarını yürüttüğü sahaların başında yer alan üniversitelerde; ilaç, aşı ve tıbbi malzemelere dönük projeler de öne çıkıyor
İster devlet, ister vakıf olsun hemen hemen her üniversite imkanları çerçevesinde mücadele sürecine destek veriyor. Bunlardan bazılarının yaptığı çalışmalarla, yöneticilerinin verdiği mesajlar ise şöyle:
Ostim’den iki destek birden
c, Tasarım ve Prototipleme Merkezi Proto’da sağlık çalışanlarına ve kişisel ihtiyaçlara destek amaçlı siperlik maske üretimine başladı. Üretilen maskeler, “3 Boyutlu Destek Kolektif Üretim Hareketi” kapsamında ihtiyacı bulunan sağlık kurumlarına ve kişilere ulaştırılacak.
Mehmet Hoca’dan çağrı
Proto Tasarım ve Prototipleme Merkezi kurucusu Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cem Çatalbaş, bu zorlu süreçte tüm imkanların Coronavirüsüne karşı kullanılması gerektiğini belirtti ve 3 boyutlu yazıcı merkezlerini bu üretim hareketininin bir parçası olmaya davet etti.
Bir adım daha
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi NANOBİZ Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilmeye başlanan, COVID-19 tanısını 60 dakika altında yapabilecek yerli ve milli test kitleri ve cihazının seri üretimi ODTÜ Teknokent ve OSTİM firmalarıyla birlikte planlanıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, BIOSENS tanı sistemi ile sahada 60 dakikadan bile kısa sürede tanı testinin yapılabileceğini belirtti.
Erzincan’da el antiseptiği üretildi
Covid-19’la mücadeleye katkı sağlamak amacıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin Fen Edebiyat Fakültesi Fizik ve Kimya Bölümleri ile Eczacılık Fakültesi’ndeki akademisyenlerin katılımlarıyla el antiseptiği üretimi yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yayımladığı el antiseptiği formülasyonları çerçevesinde el antiseptiği üretimi yapan üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, “Ülkemizin de içinde bulunduğu ve ocak ayından beri tüm insanlığı yüz yıllardır hiç görülmediği şekilde etkisi altına alan Coronavirüs (Kovid-19) dünyayı kasıp kavurmaktadır. Biz, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) olarak insanlığı zor duruma düşüren bu virüsle mücadeleye katkıda bulunmak istedik. Bu kapsamda DSÖ ölçüleriyle el antiseptiği üretimine başladık. Antiseptik üretimine başlamamızın sebebi Coronavirüs salgını sürecinde dezenfektan ve antiseptiklere çok yoğun talep olması sonucu mevcut piyasadaki antiseptiklerin yetersiz kalmasıdır. İlk önce sadece üniversitemiz için 500 litre olarak ürettik. Daha sonra, Sayın Valimiz Ali Arslantaş Bey’in isteği üzerine tüm Erzincan’da kullanılmak üzere bu miktarı 3200 litreye çıkardık. Bu üretim sürecine katkısı olan arkadaşların hepsine teşekkür ederim” dedi.
Üretilen dezenfektanın başta EBYÜ olmak üzere EBYÜ Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve diğer kurumlarda kullanımına başlandı.
Çalışma motivasyonunu yükseltiyorlar
Covid-19 salgını ile birlikte eğitim süreçlerinin aksamaması için üniversiteler de farklı kaynaklardan öğrencilere ulaşıyor. Üsküdar Üniversitesi, bu süreçte bir yandan öğrencilerin eğitimine hız kesmeden devam ederken; bir yandan da öğrencilerinin ve sağlık çalışanlarının motivasyonunu artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
Psikolojik katkı
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol, Coronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını ile birlikte öğrencilerin eğitim sürecinin aksamaması ve psikolojik sağlamlığa katkıda bulunmak için harekete geçti. “Gri Cevher” adında bir online eğitim ve haberleşme platformu ile haftada üç akşam psikoloji lisans ve yüksek lisans öğrencileri, mezunları ve alan çalışanları ile canlı etkinliklerle bir araya geliyor.
Eğlence ve eğitim bir arada
Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol, öncülüğünde başlatılan proje öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Katılımcıların gösterdiği yoğun ilgi üzerine etkinlikler diğer üniversite öğrenci ve mezunlarının kullanımına da açıldı. Gri Cevher Platformu’nda tüm etkinlikler ücretsiz ve üye sayısı kısa bir sürede 4 bini geçti. Özellikle pazartesi akşamları canlı yürütülen psikoloji bilgi yarışması katılanlara eğlence ile eğitimi bir arada veriliyor.
Karatay’dan üç boyutlu üretim
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Halil Sevim ve öğrencilerden oluşan ekibi, yeni tip coronavirüsle (Covid-19) mücadele eden sağlık çalışanları için üç boyutlu (3D) yazıcılarla siperlikli maske üretimine başladı.
24 dakikaya indi
Dr. Halil Sevim, yaptığı açıklamada, “Salgınla mücadelede büyük fedakarlıklar sergileyen sağlık çalışanlarımız için ürettiğimiz sperlikler 3 boyutlu yazıcılar vasıtası ile üretilmektedir. Tasarlanan ilk üründe tek bir baskı için 3 saat süre gerekmekteydi. Bu ürün bazı geliştiriciler tarafından revize edildi ve 1 saat 40 dakikalık baskı süresine düşürüldü. Tasarımın mevcut yöntem kullanılarak daha hızlı üretilmesi amacı ile kısa zaman diliminde yoğun olarak çalıştık ve ürünü baştan tasarladık. Fonksiyonunda bir kayıp olmadan baskı süresini 24 dakikaya indirmeyi başardık ve çoklu basım için uygun hale getirdik. Sürenin kısalması, zamandan tasarruf sağlamasının yanında maliyeti de aynı oranda minimize ettik. Bu sayede daha kısa süre içerisinde daha fazla siperlik üretimi gerçekleştirebileceğiz” dedi.
Konya’daki hastaneler için hızlı üretim
Hastanelerin KTO Karatay Üniversitesi ile 3 boyutlu destek platformu üzerinden iletişime geçtiklerini ve Konya’daki hastanelerin taleplerini karşılamaya yönelik hızlı üretime geçtiklerini kaydeden Sevim, talepleri karşılamaya çalıştıklarını söyledi.